Allergiker: utred inomhusmiljön hemma och må bättre

Har du allergier och astma? Då kan det vara mycket klokt att utreda din inomhusmiljö i hemmet för att du ska må bättre – läs mer här. En god inomhusmiljö kommer att göra mycket för din hälsa.

Din inomhusmiljö

Du har allergier. Det är jobbigt att leva med rinnande näsa och ögon, utslag och en allmän känsla av trötthet. Att ha allergier påverkar vardagen mycket, särskilt om du har svårare allergier. Men även om du har lättare allergier har det en inverkan på hur du mår. Det är därför klokt att utreda din inomhusmiljö i ditt hem. Så att du sover och lever i en miljö som inte försämrar din hälsa. Om du bara har lättare allergier vill du även förebygga att utveckla mer eller svårare allergier. Vi spenderar så mycket tid i våra hem att det är viktigt att den miljön verkligen är ett ställe där vi kan återhämta oss, både socialt, mentalt och fysiskt. Att hålla sig mycket inomhus under vår och tidig sommar på grund av pollen blir kontraproduktivt om du samtidigt har mögel i badrummet eller en fuktskada i källaren. Men du och din läkare utgår från att det bara är allergier. Du gör fler och fler utredningar, äter än mer mediciner. Ingenting hjälper. För det är ett fysiskt problem i din byggnad, inte primärt ett medicinskt problem i din kropp. Däremot kan det utvecklas till mer medicinska problem.

Inomhusutredning

För att förbättra din hälsa har du beslutat dig för att göra en utredning av din inomhusmiljö. Då ska du anlita ett specialiserat företag. Det krävs tekniska instrument som kan ta reda på vilka kemiska föroreningar, partiklar och vilka slags olika mikroorganismer som bor i ditt hem. Vi är inte ensamma, utan har många inneboende som verkligen kan ställa till det för oss. Ett annat område som är mycket viktigt är fukten. För mycket fukt ger mögel och andra fuktskador. För lite fukt ger torr och jobbig luft. Om du har astma och allergier är rätt luftfuktighet extra viktigt. Att ha en luftfuktare i hemmet är en bra hjälp, men luftfuktaren tar hand om symtomen, inte orsaken till problemen. Du vill också säkerställa att du har bra dricksvatten och att det inte finns radon.

Investering i hälsan

Att göra en utredning av inomhusmiljön är en investering i din hälsa. Du kommer må bättre både hemma och på jobbet. Att lida av allergier innebär ofta en diffus trötthet. Tröttheten påverkar både hur väl du kan prestera på jobbet och vad du orkar med på fritiden. Ju bättre du presterar på jobbet, desto större chanser har du att bli befordrad och få högre lön. Eller för att orka starta ett företag på fritiden som både ger dig mer pengar och ett roligare arbetsliv. Men livet är så mycket mer än pengar och jobb: du vill må bra för att göra roliga saker tillsammans med familj och vänner. Genom att ha en bra inomhusmiljö i ditt hem kommer du att sova väl, orka mer och få bättre  livskvalitet.